TERUG NAAR OVERZICHT PUBLICATIES

Ontslag van personeel? Let op met een juridisch centrum of een centrum voor voor onafhankelijk juridisch advies dat je personeel bijstaat in het ontslag. Tijd voor een gereguleerde sector.

Het juridisch centrum voor juridisch advies waar de aandacht in dit artikel naar uitgaat is een type bureau dat personeel "gratis" bijstaat bij het ontslag. Personeel kan soms baat hebben bij een juridisch centrum voor advies om meer te weten te komen over de rechten en plichten bij ontslag. Vaak wordt er aangeboden voor onafhankelijk juridisch advies bij ontslag en andere arbeidsrechtelijke zaken vrijblijvend contact op te nemen. Juridische diensten zijn nooit gratis, en worden altijd ergens uit betaald.

Een publicatie van: Basecode

Vooropgesteld er zijn hele goede juristen en advocaten die de belangen van werkgevers en werknemers goed behartigen. Advocaten moeten zich houden aan regels en gedragscodes en zijn aanspreekbaar via de Nederlandse Orde van Advocaten. Er zijn ook juristen die beide partijen goed en integer kunnen bijstaan, er is geen absolute noodzaak voor een advocaat. Wanneer je op moet letten is wanneer je te maken krijgt met de "vrije juristen". Deze bedrijven zijn niet gereguleerd en hoeven zich ook niet te houden aan die lastige regeltjes die voor advocaten gelden. Het probleem daarbij is dat er geen register is, zoals bijvoorbeeld de advocaten wel hebben met de Nederlandse orde van Advocaten.

Wanneer er een meningsverschil is dat uitloopt in een conflict heb je met de juristenbureaus minder kans om verhaal te halen. Kaf van het koren scheiden doe je eigenlijk via online vertrouwenswebsites zoals Trust Pilot. Daarbij moet je letten op het al dan niet reageren op klachten en of reacties. Veel websites van aanbieders hebben wel een reacties sectie maar wanneer dat door de webbouwer wordt gemaakt kan je je afvragen of dat een welgewogen selectie betreft.

Een juridisch centrum

Een juridisch centrum kan helpen bij de communicatie. De aanpak van de juridische bedrijven waar hier in het artikel over wordt gesproken is echter anders. Kom je als werkgever zelf tegenover een juridisch centrem voor juridisch advies te staan, dan helpt het om van te voren op de hoogte te zijn van de rode draad in de aanpak van een dergelijk centrum.

De aanpak van juridische cowboys

Wanneer je met de beste intenties iemand uit je personeel moet ontslaan dan is de enige weg om te beginnen met het inschakelen van een jurist of advocaat. Het afscheid gemoeid met het ontslag is voor beide partijen moeilijk, het is nooit leuk als er personeel uit moet. Dat laatste geldt zeker bij kleine bedrijven die vaak heel intensief met het personeel samenwerken. Bega niet de fout om die persoonlijke binding je te laten leiden bij ontslag. Je kunt niet voorafgaand een persoonlijk gesprek aangaan. Ontslag moet verlopen via een ontslagvergunning van UWV of door middel van een vaststellingsovereenkomst. De kans op versprekingen, misvattingen of fouten is gewoon te groot. De ontvanger van de uitleg van de werkgever is een werknemer die niet alles in één keer zal begrijpen en zich daarna genoodzaakt voelt om advies in te winnen. Dan is de kans groot dat de werknemer kiest voor een "gratis" bureau.

Een gratis juridisch centrum voor juridisch advies of arbeidsrecht zal op zoek gaan naar foutjes. De kleinste afwijking in communicatie wordt vervolgens volledig uit zijn verband en context gerukt. De strategie van het bureau daarbij zal zijn met een gestrekt been de communicatie in te gaan. Daarbij meteen de directie aansprakelijk te stellen voor bestuurlijke missers en dreigen met de rechtbank.

Een juridisch centrum heeft baat bij de rechtbank

Hoe goed je ook je best doet om er met je personeel uit te komen, dat is nooit de richting waar een juridisch centrum iets aan kan verdienen. Je zult zien dat na de eerste communicatie de kosten al zijn opgelopen tot duizenden euro's. Daarbij worden altijd mooie ronde getallen gebruikt. Dit is allemaal de strategie van bangmakerij en intimidatie. Dat hoort er blijkbaar bij tegenwoordig. Er is namelijk jurisprudentie uit voorgaande zaken waar een juridisch centrum op kan bouwen. Wanneer er sprake is van een onregelmatige of onrechtmatige opzegging kan er namelijk,  volgens deze jurisprudentie, naast een transitievergoeding ook een billijke vergoeding worden geeist. En mogelijk zelfs een schadevergoeding. Een juridisch centrum zal dus altijd op zoek gaan naar foutjes en of fouten, deze volledig losmaken uit de intentie en de context, en deze volledig opblazen. Daarmee gronden te vinden voor een onregelmatige opzegging.

Welk voordeel heeft een juridisch centrum bij rechtsgang

Vaak worden er door de juridische kantoren die de focus zijn van deze blog, gratis ondersteuning aangeboden aan de ontslagen werknemer. Dat wil dus zeggen dat het juridische kantoor alleen betaald krijgt wanneer de werkgever klakkeloos betaalt wat het juridische centrum vraagt, of als de rechter dat opdraagt. Die eisen houden de juridische cowboys opzettelijk hoog, en wisselen voortdurend gedurende de communicatie. Wanneer de rechter uitspraak doet, maken de voornoemde juridische cowboys kans om van de rechter een vrijbrief te krijgen voor nog hogere juridische kosten.

Je personeel zal dat niet doorhebben. Zij zijn de werknemer en een juridisch centrum zal op de ontslagen werknemer inpraten om aan dat spelletje mee te doen. Daarbij worden gouden bergen beloofd. De uitspraak van de rechter kan uiteraard twee kanten op vallen. Wanneer de rechter door heeft dat een juridisch centrum de rechtbank misbruikt voor persoonlijk gewin dan zal de rechter niet mild zijn.

Een juridisch centrum neemt dus ook een risico met de rechtsgang. Zij gaan er echter vanuit dat x op de y zaken wel op de vrijbrief manier gaan. Een dubieus verdienmodel. Daarbij worden werknemer en werkgever niet gespaard. Alleen de winst van het juridische bureau telt.

Een juridisch centrum zal ook altijd de kosten voor rechtsbijstand voor het verweer van de werkgever zo hoog mogelijk proberen te maken. Immers, wanneer de kosten voor juridische bijstand de kosten die aan werknemer betaald moeten worden overstijgen dan zal de werkgever eerder geneigd zijn om akkoord te gaan met een voorstel van de eisende juridische partij. Akkoord gaan zal door de juridische partij ook zo ver mogelijk worden voorkomen. Precies wanneer de werkgever met de werknemer akkoord wil gaan zal een juridisch centrum ingrijpen en met excessieve hoge kosten komen. Vaak duizenden euro's voor werkzaamheden. Werkzaamheden die overigens niet met urenstaat worden onderbouwd.

Een goede advocaat houdt alles bij. Je zal bijvoorbeeld "3 minuten voor het lezen van een email" op de factuur hebben staan. Maar uiteindelijk hoort een juridisch centrum ook de kosten inzichtelijk te maken met een degelijke calculatie.

Uiteraard zijn ze daar terughoudend in, zeker wanneer deze facturen met de vork geschreven zijn.

Wat is je verweer tegen een juridisch centrum?

Ten eerste, zorgt dat je het ontslag door een professional laat regelen. Daarmee voorkom je foutjes die door een juridisch bureau, met voornoemde bedoelingen, als munitie kunnen worden gebruikt.

Mocht je onverhoopt toch een juridisch centrum met minder goede bedoelingen aan tafel krijgen, onthoudt dan dat alle uitlatingen tegen het juridische bureau door de rechter als "aan de werknemer" gericht worden beschouwd. Een juridisch centrum gaat op alle knoppen drukken om de werkgever uit de tent te lokken. Geschreven inhoud, ongeschreven inhoud en verzonnen dingen. Je krijgt als werkgever het idee dat je jezelf moet verdedigen, maar dat is nu precies het spelletje van een juridisch centrum.

Toetsenbord helden

Vaak zijn die juridische kantoren zogenaamde toetsenbord helden. Wanneer je er niet mee aan tafel zit zijn het de grootste helden. Allerlei verwijten en vuil wordt er gespuid. Zowel naar UWV als naar de rechtbank. Je wordt als werkgever als een grote boef neergezet. Als je deze mensen aan tafel hebt zitten lijken het opeens weer mensen. Grote jongens aan het toetsenbord en kleine jongens in een persoonlijk gesprek. Keer je rug er niet naar want ze zijn niet te vertrouwen.

Wat dan doen tegen een juridisch centrum?

Dat hangt natuurlijk per zaak af. Hoe sterk sta je zelf in je verweer? Schakel meteen in het begin juridische ondersteuning in, bij voorkeur een advocaat in arbeidsrecht. Geef als opdracht aan die advocaat om er zo snel mogelijk uit te komen. De kosten van die advocaat wegen niet op tegen de kosten die je moet maken om jezelf te verdedigen in de rechtbank en zeker niet tegen de kosten die je voorgeschoteld krijgt als je verliest.

De werknemer zal altijd het voordeel van de twijfel krijgen

Wanneer je in de auto zit en je raakt een voetganger die zonder te kijken plotseling oversteekt dan ben jij als automobilist aansprakelijk. De voetganger is een zwakkere partij. De werknemer zal vanuit datzelfde principe ook altijd het voordeel van de twijfel krijgen. Jij als werkgever moet altijd de meest verstandige zijn.

Ben jij een juridische dienstverlener en wil je als alternatief genoemd worden in dit artikel laat dan een berichtje achter.


Heeft u vragen? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Neem vrijblijvend contact op via onderstaand formulier

Via het contact formulier aanvraag gratis consult kunt u contact opnemen met de auteur van de publicatie. Het contact opnemen is gratis en verplicht u tot niets. De specialist zal zelf aangeven vanaf wanneer de kosten gaan lopen en wat deze kosten zijn. Het beste kunt u de met de specialist afgesproken kosten laten vastleggen in een email of een offerte. Volgens de algemene voorwaarden van dit platform houdt onze dienstverlening daar op. Wij zullen je wel vragen het contact met de specialist te waarderen door middel van een e-mail met daarin 3 vragen. Hoe waardeer je het (professionele) contact met de specialist, hoe waardeer je het contact inhoudelijk op het gebied van kennis van zaken, hoe waardeer je de snelheid van handelen / leveren van de specialist. Deze drie scores houden wij bij op de profielpagina van de specialist in een anomiem gemiddeld cijfer / score voor deze specialist zodat anderen er gebruik van kunnen maken. Wij stellen uw feedback dan ook erg op prijs.

Fleximaal.com meer klanten, beter online krachtiger ondernemen.
Studio Lot Interieur
uitgelicht
Studio Lot Interieur

Mijn missie is om de ruimte waarin je woont en werkt om te toveren tot een inspiratievolle plek, omringd door rust, helemaal passend bij jou.

Studio Lot Interieur

Fleximaal.com de ontbrekende schakel voor bedrijven.

Visitors

14.935

Pages served

2.142.452

Retention

10.5 min

Interactions

15.810

Updated 30-05-2024

Waarom fleximaal?

Zichtbaar & Vindbaar in Google

Je eigen website hoger in Google door collectieve SEO.

Snellere lancering nieuws

Dagelijks nieuwe content. Hoger in Google.

Extra marketing kanaal

Maandelijks tienduizenden bezoekers. Hoge retentie. Leads via je content.

Laagdrempelig in contact met je doelgroep

Voeg spelvormen (gamification) toe om drempels te verlagen en het eerste contact makkelijker te maken.

Marketing terwijl je werkt voor je klanten

Marketing automatisering voor MKB.

Marketing speeltuin voor ondernemers en marketeers

Wat werkt en wat werkt niet in je marketing, je test het snel met Fleximaal gesprinte marketing.

Competentie management en verbindingsmakelaar

"On the go" leren door modulair maatwerk.

Sneller schakelen workforce

Sneller schakelen, sneller schalen. Vacatures en detachering.

Leeds en projecten

Gaten in je cashflow? Doe mee aan projecten.